Gecertificeerde vakmannen
24 uur per dag bereikbaar
Altijd in de buurt
Het is tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. Het wordt de komende zomer waarschijnlijk nog weer wat warmer. In de zomers die volgen kan het niet alleen telkens heter worden, maar ook langer heet blijven. Het besef groeit dat dit binnenshuis oncomfortabel en zelfs ongezond is. Ons binnenklimaat wordt bedreigd; in woningen, maar ook in kantoren. Steeds vaker zal de installateur om hulp gevraagd worden bij het leefbaar houden van de ruimten in de zomermaanden.
De grootste boosdoener is de klimaatproblematiek. Tot vorig jaar zomer was het warmterecord in Nederland 38,6 graden. Warme periodes zullen hier steeds langer duren en vaker voorkomen. Het kan ‘s zomers dus knap warm worden in huis en dat wordt alleen maar erger dan we niets doen. Het is zeker mogelijk dat, na een extreem hete zomerse dag, het ’s nachts binnen warmer is dan buiten. Terwijl mensen al vanaf 24 graden last krijgen met slapen.
De vraag naar koeling, en dan met name airconditioning, roept een fors grotere vraag op. Oververhitting mag niet onderschat worden en vraagt om echte, meer fundamentele oplossingen. Liefst zo klimaatneutraal mogelijk. Daarnaast komt ventilatie vaak uit de bus als een effectieve bestrijding van oververhitting.
Met deze problemen zullen bewoners en/of eigenaren, architecten, aannemers en woning- corporaties bij de installateur aankloppen, op de voet gevolgd door toenemende wet- en regelgeving door de overheid.
In het ideale geval is er al tijdens het ontwerp en bij de realisatie van de woning nagedacht over het beperken van oververhitting. Denk aan de oriëntatie van de woning op de zon, aanplant van bomen, bouw van dak- overstekken en zonwering (bouwkundig, natuurlijk of met lamellen), minder glas in de pui of zomernachtventilatie (bouwkundig). Het is dus essentieel om al in de ontwerpfase bij nieuwbouw en grootschalige renovatieprojecten met deze of andere, algemeen geaccepteerde normen en berekeningswijzen realistische inschattingen te maken over het binnenklimaat in de zomer.
We lichten 3 veel toegepaste maatregelen uit voor een gezonder binnenklimaat, te weten; het plaatsen van airconditioningsysteem, het aanschaffen van een ventilatie systeem en een CV-ketel met een weersafhankelijke thermostaat.
Vorig jaar zijn er alleen al in Nederland zo’n 100.000 nieuwe airco’s geplaatst. Airconditioningsystemen elimineren wel veel nadelen van het open raam. Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging in jouw woning of bedrijfspand voor een gezonder binnenklimaat. Het lijkt dat er koude lucht geproduceerd wordt, maar in werkelijkheid haalt de airconditioning de warmte uit de lucht uit de ruimte en verplaatst die warmte naar buiten. Hiervoor maakt het systeem gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte aan de omgeving onttrekt.
Waarom goede ventilatie zo belangrijk is? We bevinden ons het grootste gedeelte van de dag tussen vier muren: op kantoor, in de auto en ook in huis. Goede ventilatie heeft daarom veel voordelen wat betreft jouw gezondheid. Een goed ventilatiesysteem is niet voor niets verplicht in nieuwe huizen: het is geen overbodige luxe, maar een eis voor een betrouwbaar en ideaal binnenklimaat.
Een CV-ketel met een weersafhankelijke thermostaat past de temperatuur van het water in de ketel automatisch aan de buitentemperatuur aan waardoor er efficiënter kan worden gestookt.
PronkGroep adviseert je graag in duurzame systemen voor een gezond binnenklimaat. Maak een afspraak met onze ervaren experts.
Werken bij PronkGroep
PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.