Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Wat is mechanische ventilatie?

Wat is mechanische ventilatie?

Bevico houdt zich sinds jaar en dag intensief bezig met duurzame oplossingen voor een gezond binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Onder andere door de toenemende aandacht voor kwaliteit van leven, gezondheid en wooncomfort, wordt het besef van optimale ventilatie in woningen steeds groter. Hoe werkt mechanische ventilatie en waarom is het nodig? In dit artikel maak je kennis met de voordelen van mechanische ventilatie-oplossingen specifiek voor bestaande woningbouw.

Wat is mechanische ventilatie?

Het mechanisch afzuigen van vervuilde binnenlucht is een oplossing waardoor optimale verversing van lucht en een goed binnenklimaat wordt gewaarborgd. Bij mechanische ventilatie wordt op gecontroleerde manier, vervuilde binnenlucht afgevoerd. De luchtaanvoer verloopt via ventilatieroosters in deuren, ramen en schuifpuien. De ventilator zuigt via ventilatiekanalen en roosters lucht uit de keuken, de badkamer en het toilet. De woonhuisventilatoren zijn door de bewoner met een driestandenschakelaar te bedienen. Op deze manier heeft de bewoner invloed op het meer of minder ventileren in de woning. Ook is het mogelijk om de luchttoevoer mechanisch te laten verlopen. Bij een WarmteTerugWinning systeem (WTW-unit) verloopt de toevoer én afvoer via de mechanische ventilatie.

Waarom mechanisch ventileren?

Huizen en gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd om energie te besparen. Het gevolg hiervan is dat er een tekort is aan verse luchttoevoer. Een raam openzetten is bij een volledig geïsoleerde woning niet voldoende. Wanneer je het raam sluit, dan is er geen mogelijkheid voor frisse lucht om de woning te betreden. Per uur is minimaal 25 kubieke meter (m3) frisse lucht nodig. Wanneer je jouw woning niet goed ventileert worden je ruimtes vochtig en muf. Door het ophopen van vocht nesten bacteriën en schimmels in jouw woning. Wat gezondheidsklachten als gevolg zoals hoofdpijn, allergieën en luchtwegirritaties veroorzaken. Door het goed ventileren van jouw woning is de kans op schimmels kleiner, daarnaast bespaar je ook nog geld. Het verwarmen van droge lucht kost minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht.

Welke drie voordelen heeft mechanische ventilatie?

Het realiseren van een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat is van essentieel belang voor jou en jouw woning. Een goed werkend mechanisch ventilatie systeem zorgt voor een gezonde binnenlucht, voorkomt gezondheidsklachten en leidt tot een lager energieverbruik.

1. Comfort

Mechanische ventilatie ververst continue de lucht in jouw woning. Zo ontstaat een basis voor een optimaal binnenklimaat. Er zijn verschillende mogelijkheden om de mechanische ventilatie te bedienen. Zo kan een woonhuisventilator worden bediend via een handmatige afstandbediening. De toevoeging van vraag gestuurde sensoren maakt ventileren nog comfortabeler. Er wordt namelijk automatisch geventileerd op basis van de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) of vocht in de lucht. Daarnaast is het ook mogelijk om te ventileren op het moment dat iemand in een ruimte aanwezig is.

2. Gezondheid

Waar vroeger door kieren en gaten lucht de woningen binnen kwam, zijn de muren en duren tegenwoordig luchtdicht. Woningen zijn steeds beter geïsoleerd en is er geen natuurlijke luchtstroom in de ruimtes. Ventileren is daarom steeds belangrijker voor het realiseren van schone en gezonde lucht in huis. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het noodzakelijk om vocht en schimmels te voorkomen. Een goede graadmeter voor de luchtkwaliteit is het CO2-gehalte. Hoe meer koolstofdioxide in de lucht, hoe vuiler en ongezonder lucht is. Om de lucht in je woning te verversen is mechanische ventilatie mogelijk. Goed ventileren reduceert de koolstofdioxide in de lucht. Jouw woning is daardoor gezonder dan voor het ventileren.

3. Energieverbruik

De stille en energiezuinige gelijkstroommotoren van de ventilatie-units bieden een laag elektra verbruik (ruim 16% besparing per jaar) ten opzichte van wisselstroommotoren en zijn minder aan slijtage onderhevig. Tel daar de vrij in te stellen toerentallen (midden en hoog) bij op, met als resultaat een lager energieverbruik.

Advies en optimaal resultaat!

Voor een optimale ventilatie-installatie bij jouw bewoners adviseren wij je graag. We zijn graag betrokken bij het installatieontwerp, tijdens de uitvoering en bij oplevering. We zetten maximaal in op projectbegeleiding, service, nazorg en onderhoud. We staan namelijk garant voor de kwaliteit van de werking van het ventilatiesysteem en wij nemen hier graag onze verantwoordelijkheid. Meer weten over onze ventilatie-oplossingen? Neem telefonisch contact op met onze klantenservice onder telefoonnummer 088 4009 500 of stuur een e-mail naar info@bevico.nl.

Ook dat is PronkGroep!

Werken bij PronkGroep

Hoe pak jij het aan?

PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws