Gecertificeerde vakmannen
24 uur per dag bereikbaar
Altijd in de buurt
Pas als bedrijven er een dag uit hebben gelegen en veel geld zijn verloren, of als ze zijn gehackt zijn omdat hun internet niet veilig bleek te zijn, komen ze bij Biemond Elektro. Om een handje te helpen geven we hier een aantal handige tips om Wifi te verbeteren op kantoor.
De meest gemaakte fout is toch wel de plaatsing van de wifi zenders. Wifi zenders worden vaak boven systeemplafonds, in kasten of in gangen geplaatst. Dit is zo ongeveer de slechtste plek voor een wifi zender. Waarom? Een wifi signaal verspreidt zich als een paraplu. Voor optimaal gebruik kun je ze dus het beste centraal in de ruimte aan het plafond plaatsen. Daarnaast moet je zorgen dat ze niet direct bevestigd zijn aan stalen balken of wanden om de verspreiding van het signaal te maximaliseren.
Zorg ook dat je per belangrijke ruimte met 25+ wifi gebruikers een eigen wifi zender (access point) gebruikt. Hoewel het signaal van wifi goed door muren heen gaat, is de wifi vaak maar zo snel als de langzaamste gebruiker. Wij maken gebruik van ‘cellen’ en splitsen het netwerk op in kleine stukjes waarin het internet overal perfect is. Bij de meeste klanten zien we een paar routers centraal opgehangen (in de gangen!) in de hoop dat dat alles dekt. Dit is bijna nooit voldoende.
De vraag die we regelmatig gesteld krijgen is: “We hebben een duur abonnement, maar het werkt voor geen meter – wat is er mis?”. Laten we één ding voorop stellen: een duur abonnement is absoluut geen garantie voor snel internet. Dit kan aan ontzettend veel dingen liggen, zoals je bekabeling, hardware of je plaatsing van de wifi zenders.
Vaak nemen bedrijven een veel te hoge bandbreedte af bij hun internetleverancier in de hoop dat het dan overal in het pand snel is. Als jij een internetabonnement van een gigabit hebt, maar je wifi zenders zijn verouderd en staan in de kast, dan schiet dat nog niet op. Laat je dus eerst informeren voordat je een te duur abonnement afsluit.
Internetleveranciers hebben allemaal een “Uptime percentage” in het contract staan, daar staat bijvoorbeeld in dat je internet het 99.6% per jaar doet. Dat klinkt goed, maar dat betekent wel dat je bedrijf er elk jaar gedurende kantoortijden 2-3 werkdagen uit ligt.
Het rekensommetje is simpel. Het aantal uren downtime * kostprijs per uur van alle collega’s is eigenlijk altijd meer dan de jaarlijkse kosten van een backup verbinding. Tel daarbij de gemiste telefoontjes op en het is eigenlijk bijzonder dat je het niet hebt.
Daarom is het handig om een back-up verbinding af te sluiten, deze hoeft lang niet zo goed te zijn dan je hoofdaansluiting maar met de juiste software instellingen zorgt het er wel voor dat je telefonie en internet erniet meer uit ligt. Lijkt ons altijd de moeite waard.
De laatste tijd zien we vaak dat mesh systemen zakelijk worden gebruikt. Dit lijkt in de eerste instantie handig omdat je niet hoeft te bekabelen. Toch is het voor zakelijk gebruik vaak geen goede oplossing.
Een mesh systeem heeft namelijk een aantal technische nadelen: het ‘luchtruim’ waarin wifi zich bevindt, wordt niet alleen gebruikt om te internetten maar ook voor de onderlinge verbinding tussen de zenders. Hierdoor is er veel minder snelheid beschikbaar en voeg je bij elke mesh router weer extra vertraging toe. Dit file-gedrag leidt bij zakelijk gebruik echt tot problemen.
Het is belangrijk om regelmatig de veiligheid van je netwerk te onderzoeken. Onderhoud firewalls, gebruik geen oude VPN technieken en maak gebruik van persoonlijke inloggegevens in plaats van het wachtwoorduit te printen en op de muur te hangen. En ook al is het lekker makkelijk om het gastnetwerk te gebruiken.
Als je deze tips opvolgt, voorkom je datalekken en geïnfecteerde printers, telefoons en slimme schermen. We snappen dat je hier niet altijd evenveel zin in hebt, maar hier tijd in investeren kan je een hoop ellende bezorgen. Bovendien weet je dan zeker dat je buurman niet mee zit te liften op je internet.
De techniek waarmee je het internet op gaat is ook van belang. Grofweg is dit de volgorde van goed naar slecht: 1. Glasvezel, 2. Coax, 3. VDSL 4. 4G draadloos 5. ADSL (liever echt niet). Deze technieken hebben allemaal technische voordelen en nadelen, maar zorg in ieder geval dat je in detop drie staat voor jouw bedrijf.
Tegenwoordig draait elk bedrijf op het internet, en als het internet slecht werkt dan kost dit simpelweg geld en tijd. Reken voor jouw bedrijf eens uit wat de kosten zijn niet productief zijn door slecht internet. Komt dit je bekend voor?
Advies nodig?
Biemond Elektro, onderdeel van PronkGroep, kan volledig ontzorgen, zodat je je bezig kunt houden met leukere zaken. We adviseren je graag over de mogelijkheden om de Wifi bij jou op kantoor te verbeteren. Maak een afspraak met onze ervaren elektromonteur.
Werken bij PronkGroep
PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.