Airco & Gezondheid
AircoPlan warmte
Contact AircoPlan

Is een airco nou echt schadelijk voor de gezondheid?!

Airco & Gezondheid: met de warmte gaat Nederland weer volop de airco opzoeken. Al snel ontstaat daarom ook de discussie over de effecten van het gebruik van airco op de gezondheid. Wij leggen graag uit waarom de airco negatieve invloeden kan hebben op de gezondheid en hoe je dit voorkomt. Het gebruik van een goede airco zorgt er zelfs voor dat de kwaliteit van het binnenklimaat verbeterd wordt.

Is een airco slecht voor je gezondheid?

In een interview vertelt huisarts Job Nievaart aan RTL Nieuws : “Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid. Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden. Tenzij je dus al het virus of de bacterie in je hebt, dan kun wel eerder ziek worden. Het proces wordt dus versneld. Door warmte verspreiden bacteriën zich sneller.”

De juiste temperatuur

Een veelvoorkomende fout is dat mensen de airco te koud zetten. Dokter Kris Cooreman uit Brakel zegt hier het volgende over:

“Een temperatuur van 18 graden is geen zeldzaamheid, de bewoners zitten dan bijna in een ijskast’. De bloedvaten in de slijmvliezen van neus en keel klappen dan dicht. Wie daarna in de warmte komt, doet de bloedvaten weer zwellen en dat maakt hem vatbaarder voor infecties. Daarom is het van belang dat het verschil tussen de buitenlucht en het binnenklimaat niet meer dan 5 graden betreft.”

Ons advies

Door de voorgaande adviezen kunnen wij concluderen dat de airco goed is voor de gezondheid, mits u deze regelmatig schoonmaakt, de temperatuur niet te laag zet en de airco niet gebruikt wanneer u ziek bent. Ook raden wij aan de luchtvochtigheidsregulatie in de airco aan te zetten, zodat u geïrriteerde ogen en slijmvliezen voorkomt.

Onderhoud

Wij raden aan de airco elke zomer te laten onderhouden. Wij reinigen de binnen- en buitendelen en zorgen ervoor dat deze goed werken. Dit is niet alleen goed voor uw gezondheid, de airco verbruikt hierdoor minder en gaat langer mee. Lees hier meer over onderhoud