Geluid reductie van een airco
Met een geluidsloze airco is een goede nachtrust gegarandeerd.
Contact AircoPlan

In 4 stappen het geluid van uw airco verminderen

De juiste temperatuur draagt bij aan een goede nachtrust. Maar wanneer de airco veel geluid maakt kan dit alsnog de nachtrust verstoren! Een van de vragen die bewoners dan ook vaker aan ons stellen is: “Mijn airco maakt veel geluid. Hoe kan ik dit verminderen?”.

Een goede airco kan bijna geluidloos werken. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf. Ook wanneer het systeem al is geïnstalleerd zijn er mogelijkheden om de airco stiller te maken.

Is een geluidloze airco mogelijk?

Het is helaas niet mogelijk om een airco systeem geheel geluidloos te laten werken. Er zit een mechanische motor in welke geluid maakt en er is bij een airco sprake van luchtverplaatsing. Lucht kan zich nooit helemaal geluidloos verplaatsen. Naast dat de motor van de airco geluid maakt, kan het ook trillingen veroorzaken. Deze kunnen ervoor zorgen dat de muren gaan trillen als de airco niet goed is geïnstalleerd. Het is daarom belangrijk dat een airco altijd wordt geïnstalleerd door een goed installatiebedrijf.

Wat is een stille airco?

Over het algemeen zijn alle aircosystemen vrij stil, de een net iets minder dan de andere. Uiteindelijk wordt het verschil gemaakt in montage, aansluiting en onderhoud.

Wij raden u dan ook altijd aan om verder te kijken dan alleen “het stilste mogelijk”, bijvoorbeeld de afmetingen, capaciteit, bedieningen, ingebouwde- en extra aan te sluiten sensoren. Het gaat namelijk vaak om het complete plaatje.

Tip. Niet alle aircoditioningsystemen zijn even stil. Let op de specificaties van een nieuwe airco bij aanschaf. Daar staat het minimale aantal decibel wat het systeem produceert. Om een airco zo geluidloos mogelijk te laten draaien, is het wel belangrijk om het goed te laten installeren. Vraag daarom altijd advies bij een gecertificeerde monteur.

Hoe verminder ik het geluid van mijn airco in 4 stappen?

Het is dus niet mogelijk een airco geluidloos te laten werken. Er zijn wel verschillende manieren om het geluid van de airco te verminderen. In onderstaande stappen leggen wij uit hoe u uw airco stiller kan krijgen.

Stap 1 – Plaatsing van de binnenunit

Meestal heeft u niet de keuze om zelf de plaats van de airco te kiezen, tenzij u genoeg ruimte heeft, gaat verbouwen of een geheel nieuwe woning laat bouwen. Om overlast van de airco te verkleinen moet het systeem altijd tegen een vaste, stevige muur worden geïnstalleerd. Op het moment dat de motor gaat draaien zorgt een instabiele wand voor trillingen. Deze hoort u dus op het moment dat de airco aanstaat. Tijdens de installatie van een binnenunit kunt u ervoor kiezen om  rubber achter uw airco tegen de wand te plaatsen. Het rubber helpt bij het verminderen van de trillingen van de muur. U kunt deze kopen bij uw plaatselijke bouwmarkt. Een gecertificeerde monteur houdt hier bij het installeren altijd rekening mee. Daardoor zijn door goede monteurs geïnstalleerde airco’s vaker stiller dan airconditioningsystemen die de bewoners zelf installeren.

Tip. Voor het aanbrengen van een binnenunit van een airco systeem aan de muur kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van een muurbeugel. Deze helpt bij een gemakkelijke installatie. Meestal zitten er trillingsdempers bij inbegrepen.

Stap 2 – Trillingen van de binnenunit

De buitenunit van de airco kan ook andere voorwerpen in trilling brengen, dit noemen wij resonantie. In de meeste gevallen staat de buitenunit op het dak van uw woning. De airco staat vaak op kunststof balken die los op het dak van het huis staan. Wanneer de constructie niet stevig is, zorgt de buitenunit ervoor dat er resonantie ontstaat. Dit kan veel irritatie veroorzaken. Niet alleen voor u, maar ook eventuele buren kunnen hier veel last van hebben.

Stap 3 – Geluiddempende omkasting buitenunit

Het is dus belangrijk bij de installatie van de buitenunit om rekening te houden met geluid. Ook wanneer de buitenunit al is geïnstalleerd zijn er oplossingen voor geluidsoverlast. Een geluiddempende omkasting is hiervoor een goede oplossing. Dit is een omhulsel van de buitenunit. Het dempt niet alleen het geluid, maar zorgt er ook voor dat het er aantrekkelijk uitziet.

Tip. Bij aanschaf van een omkasting moet u er wel op letten dat deze geluiddempend is. Anders blijft u alsnog het geluid horen.

Stap 4 – Airco goed onderhouden

Wanneer een airco aanloopt of een apart geluid maakt, is het goed om een monteur ernaar te laten kijken. Vaak betekent dit dat er iets kapot is in de airco. Dit levert irritatie op. Niet alleen zijn de kosten hoger, maar ook werkt de airco niet meer. Het systeem gaat namelijk altijd kapot op een ongelegen moment.

Ieder elektronisch apparaat heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig. Hierdoor blijft het rendement zo hoog mogelijk. Ook airco’s hebben onderhoud nodig. Om veel irritatie tegen te gaan is het goed onderhouden van het systeem belangrijk. Dit betekent dat er minimaal 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Een goed onderhouden airco behoudt zijn vermogen en zijn lage geluidsniveau. Wat een goede nachtrust tot gevolg heeft.

Professionele installatie

Natuurlijk is iedere woning anders en is elke airco op een andere manier geïnstalleerd. Desondanks kunt u met bovenstaande stappen het geluid van de airco verminderen. Heeft u hulp nodig om uw airco geluidlozer te maken of wilt u een zo goed als geluidloze airco? Neem dan contact op met AircoPlan. Wij helpen u graag om uw zoveel mogelijk uit uzelf te halen met een airco!