Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Marco aan het woord

Hij is weer terug op het oude nest. Collega Marco Pronk is na 7 jaar werkend in de ventilatietechniek terug in de utiliteit. Als bedrijfsleider van Rochema pakt de 56 jaar oude Lissenaar zijn oude liefde weer op. Met zijn enthousiasme gaat hij geen enkele uitdaging binnen de onderhoudstak van klimaattechniek uit de weg. Waar hij trots op is? Hoe maakt hij een gezond binnenklimaat? En waar kijkt hij het meeste naar uit op zijn werkdag? Je leest het hier!

Op welk project ben jij het meest trots?

Dat is een lastige. Sinds mijn aanstellen eind vorig jaar hebben we meerdere mooie projecten met elkaar uitgevoerd. Ik kan er moeilijk een uitkiezen. Eigenlijk ben ik op alle even trots. Uiteraard wel op een andere manier.

Enkele weken geleden voerden we aan negen luchtbehandelingskasten onderhoud uit. Tijdens dit project zie je de flexibiliteit van Rochema mooi terug. Onze monteurs liepen op locatie tegen kapotte motorplaten aan. In enkele platen zaten flinke scheuren. Ben je daar niet op tijd bij, dan kan de hele installatie defect raken.

Waar kijk je naar uit als je naar je werk gaat?

In de korte periode waarin ik bij Rochema werk ben ik nog geen enkele dag tegen gekomen die hetzelfde is. Ik weet dat het erg cliché klinkt, maar het is echt zo. ‘s Morgens ben ik een opname aan het uitvoeren, een paar uur later zit in een teams overleg met leveranciers, om ’s middags, telefonisch, de lopende projecten met Gert (projectleider) te bespreken. Aan het einde van de dag ben ik niet te beroerd om de monteurs even te helpen met uitladen. Die afwisseling in het werk houdt het interessant.

Wat heeft Rochema voor jou betekend in je loopbaan?

Veel! Na een zeven jaar ben ik weer terug in mijn vakgebied. Ik merk dat ik er weer veel energie uit haal. De gezelligheid met mijn collega’s, bij eigenlijk de gehele PronkGroep, is erg fijn. Het is positief om te horen dat mijn collega’s nog steeds open staan voor mijn verhalen!

De terugkeer in mijn vakgebied betekent ook het opnieuw spreken van mijn oude relaties. Laatst sprak ik een leverancier waar ik ruim tien jaar niet in contact mee ben geweest. Het is mooi om te merken dat bij het eerste contact weer dezelfde doelgerichtheid te merken is.

Wat beteken jij voor Rochema?

Klimaatinstallaties zijn een mooie kant van de sector. Ze dragen bij aan een gezond binnenklimaat waarin werknemers goed kunnen werken. Eigenlijk al voor de coronacrisis was het al groeiende, maar door corona is het besef nog groter dat gezonde lucht noodzakelijk is. Opdrachtgevers merken dat ze hier iets mee moeten. Door het goed onderhouden van de installaties verlengen we de levensduur van de kasten. Wat zowel goed is voor de portemonnee als het klimaat. Het is belangrijk om ze goed te adviseren. Hier probeer ik met mijn jarenlange ervaring aan bij te dragen.

Hoe beschrijf je de sfeer binnen Rochema?

Laagdrempelig, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Zowel in de communicatie tussen collega’s als de manier van werken. Als kleinschalig bedrijf doen we het samen. Iedereen weet elkaar snel te bereiken en niemand is te beroerd om te helpen. Binnen Rochema zit er veel kennis en kunde. Lekker werken en zorgen dat we goed kwaliteit afleveren, zonder dat we ons op de borst slaan.

Met welke collega’s en bedrijven werk je vaak samen?

Naast mijn directe collega’s bij Rochema in Bergschenhoek werk ik veel samen met mijn collega’s bij PronkGroep. De afdelingen verkoop en administratie in Barendrecht spreek ik wekelijks. Mijn telefoon is ook al meerdere keren overgegaan met vragen over klimaatinstallaties vanuit de locatie in Amsterdam.

Qua bedrijven is het wat lastiger. We werken vaak achter de schermen van grote bedrijven binnen heel Nederland. Integriteit is een van onze prioriteiten. Ik kan wel vertellen dat de grotere installatiebedrijven en technische dienst van ziekenhuizen gebruikmaken van onze diensten.

Binnenklimaat is een breed begrip binnen PronkGroep. Hoe zie je dit terug in je werk?

Rochema is eigenlijk een aparte discipline binnen PronkGroep. We zijn de enige die werken in de utiliteit sector. Dit brengt een andere mindset met zich mee. We installeren niet, maar onderhouden. De luchtbehandelingskasten worden door opdrachtgevers op het dak geplaatst en daarna niet meer naar om gekeken. Als mijn monteurs ter plaatse komen, dan komen ze de meeste vervuilde kasten tegen. Met grondig reinigen creëren we schone klimaatinstallaties. Schone klimaatinstallaties leveren een schoon en dus gezond binnenklimaat op.

Hoe realiseer jij gezond binnenklimaat?

Door iedere dag opnieuw te zorgen dat de werkzaamheden zorgen voor schone klimaatinstallaties, in de ruimste zin. Dit zie je alleen niet direct terug in mijn werkzaamheden. Via de onderhoudswerkzaamheden van de monteurs van Rochema zijn de luchtbehandelingskasten schoon. Via filters reinigt de kast buitenlucht en regelt schone binnenlucht. Door het binnenhalen van mooie projecten zorg ik dat opdrachtgevers en hun werknemers kunnen werken in een ruimte met schone lucht.

Wil je ook graag kennis maken met Marco Pronk? Bel hem gerust voor een kennismaking en om te sparren over een gezond binnenklimaat. De koffie staat klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws