Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Hoe wordt een airconditioningsysteem geïnstalleerd?

In dit artikel leggen we je uit hoe een airconditioningsysteem wordt geïnstalleerd en met welke aandachtspunten rekening moet worden gehouden. Een onjuiste installatie van een airconditioningsysteem kan leiden tot een elektrische schok, kortsluiting, lekkage, brand, of andere schade aan apparatuur en persoonlijk eigendom.

Stap 1: bepaling van de installatieplaats van de buiten- en binnenunit

De buiten-unit moet geplaatst worden op een plek die geschikt is voor het gewicht en waar geen hinderlijke trillingen kunnen ontstaan. Het is belangrijk dat de buiten-unit wordt geplaatst in ruimtes waar geen aanwezigheid of lekkage van brandbare gassen kan optreden of geluidsoverlast aan derden kan veroorzaken.

Voor de binnen-unit moet altijd een robuuste plek worden geselecteerd die geen trillingen veroorzaakt en  waarbij de unit voldoende ondersteund wordt. Het is belangrijk dat de binnen-unit geselecteerd wordt op een plek waar geen warmtebron of stoombron in de buurt is en de inlaatlucht en uitlaatlucht van de unit niet kan worden verstoord. Een belangrijk aandachtspunt is om de binnen-unit te plaatsen waar de installateur eenvoudig een doorgang naar buiten kan maken en leidingen kunnen worden aangesloten aan de buitenunit en een plek te selecteren in de buurt van een stopcontact en met voldoende ruimte rondom de unit.

Stap 2: installatie binnen-unit

De installateur zorgt ervoor dat de binnen-unit op de juiste plek in de woning worden geplaatst, zodat de koele lucht zorgt voor optimaal comfort en niet aanvoelt als tocht. Voor een optimale werking van het airconditioningsysteem wordt er altijd voor een installatieplaats gekozen waar koude lucht in de hele kamer goed kan worden verdeeld. Dit wordt tijdens de opname besproken.

Stap 3: installatie buiten-unit

De buitenunit kan aan de buitenmuur of op het dak gemonteerd worden. Een belangrijk aandachtspunt is om de buiten-unit te plaatsen met rubbers en trillingsdempers op een stalen beugel. Om ervoor te zorgen dat het airconditioningsysteem goed functioneert, moet de buiten-unit niet recht in de wind geplaatst worden.

Stap 4: aansluiten koelleidingen en elektrische bedrading

De koelleiding is een geïsoleerde leiding die vast zit aan de achterkant van de binnen-unit. De koelleiding moet eerst worden voorbereidt voordat deze door het gat in de muur kan worden gestoken. De installateur bekijkt vervolgens aan welke kant de koelleiding uit het apparaat komt, gebaseerd op de positionering van de wandbeugel op de muur. Vervolgens worden de koelleidingen aangesloten en gekoppeld aan de binnen- en buitenunit. De installateur zal uiteraard ook de elektrische bedrading aansluiten van het airconditioningsysteem.

Stap 5: vacuümmeren van het airconditioningsysteem

De installateur gebruikt een vacuümpomp en manometer om het koelmiddelcircuit te vacuümmeren en niet condenseer baar gas en vocht uit het systeem te verwijderen. Het vacuümtrekken wordt uitgevoerd bij de eerste installatie.

Stap 6: elektrische- en lekcontroles

Na de installatie zal de installateur controleren of alle elektrische bedrading is geïnstalleerd volgens de installatiehandleiding van het airconditioningsysteem.

Stap 7: proefdraaien van het systeem

De installateur zal een testrun van het airconditioningsysteem uitvoeren nadat de volgende stappen zijn voltooid:

 • – Elektrische veiligheidscontroles: controle of het elektrische systeem van het airconditioningsysteem veilig is en goed werkt.
 • – Kleppencontroles: controle of de kleppen van gas en vloeistof (hoge en lage druk) volledig open zijn.
 • – Vervolgens zal de installateur een testrun van minimaal 30 minuten uitvoeren:
  1. De stroom aansluiten van het airconditioningsysteem.
  2. Het airconditioningsysteem in schakelen via de AAN / UIT knop op de afstandsbediening.
  3. Het testen van de functies koelen en verwarmen van het airconditioningsysteem.
  4. Het testen van alle functies van het airconditioningsysteem;
 • – Binnen- en buitenunit zijn stevig geïnstalleerd.
 • – Alle verbindingspunten van de koelleiding lekken niet
 • – Condens wordt goed afgevoerd
 • – Alle leidingen zijn goed geïsoleerd
 • – Koelen en verwarmen functies werken goed
 • – Binnen-unit draait goed
 • – Binnen-unit reageert op de afstandsbediening

Stap 8: uitleg van het airconditioningsysteem

De installateur zal aan de hand van de gebruiksaanwijzingen een uitleg geven van het airconditioningsysteem aan de gebruiker over de volgende punten:

 • – Hoe de temperatuur moet worden ingesteld;
 • – Hoe de luchtfilters moeten worden verwijderd;
 • – De functionaliteiten van de afstandsbediening toelichten;
 • – Hoe het airconditioningsysteem moet worden schoongemaakt;
 • – Advies met betrekking tot het uitvoeren van periodiek onderhoud.

Geïnteresseerd in een airconditioningsysteem?

Vind bij ons direct de perfecte airco via de AircoKiezer!

Werken bij PronkGroep

Hoe pak jij het aan?

PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws