Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Hoe werkt een airconditioning?

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging in jouw woning of bedrijfspand voor een gezonder binnenklimaat. Het lijkt dat er koude lucht geproduceerd wordt, maar in werkelijkheid haalt de airconditioning de warmte uit de lucht uit de ruimte en verplaatst die warmte naar buiten. Hiervoor maakt het systeem gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte aan de omgeving onttrekt.

Wat verdampt, is de koelvloeistof die door het apparaat stroomt. De warme lucht in een ruimte wordt langs de verdamper gezogen door de ventilator van de binnenunit. Het koudemiddel in deze verdamper heeft warmte nodig om het verdampingsproces in gang te zetten. Het koudemiddel wordt door opwarming door de binnenlucht gasvormig (verdamping). De binnenlucht is dan flink afgekoeld en wordt weer in de ruimte geblazen.

Dan wordt het gasvormige koudemiddel door een condensor in de buitenunit geleid. De temperatuur van het koudemiddel in de condensor is hoger dan de temperatuur van de buitenlucht, waardoor het koudemiddel warmte afgeeft. Het koudemiddel wordt weer vloeibaar door afkoeling door buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de airco-cyclus opnieuw.

Een airco onttrekt ook vocht aan de lucht in de ruimte. Koele lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. De condensdruppeltjes worden afgevoerd door het systeem.

Onze zomers worden steeds warmer en waar vroeger vooral aandacht was voor de verwarming van de woning, is koelen een belangrijk punt van aandacht geworden bij het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Nieuwbouw en gerenoveerde woningen zijn vaak zeer goed geïsoleerd. De zomerse warmte wordt daardoor langer buitengehouden, maar eenmaal binnen blijft de warmte ook langer hangen. Airconditioning is dan een goede oplossing.

Geïnteresseerd in airconditioning? Vind bij ons direct de perfecte airco via de AircoKiezer!

Werken bij PronkGroep

Hoe pak jij het aan?

PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws