Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Deze 5 tips helpen je bij het renoveren van elektra

Ga je in de toekomst jouw huis renoveren? Zorg dat je je goed voorbereid. Bij het verbouwen van jouw woning komen er namelijk vaak veel dingen bij kijken die je niet van tevoren had ingeschat. De ruimtes die je opknapt moeten er goed uitzien. Een mooie betegelde of behangen muur moet natuurlijk goed passen bij het interieur. Veel mensen vergeten de elektra. Een kast die voor een stopcontact staat of een lamp die moet worden verhangen. Woon je dan ook nog in een oudere woning? Dan is de kans aanwezig dat de gehele elektra nooit is vervangen. Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het slim om alles gelijk mee te nemen. Immers, je hoeft dan maar één keer in het puin te zitten. Om je te helpen bij het renoveren van jouw elektronica hebben wij 5 stappen op papier gezet. Door de stappen te volgen bespaar je niet alleen geld, maar ook irritatie achteraf.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je begint met de gehele verbouwing, is het van belang om goed inzicht te hebben in het gewenste eindresultaat. Met een goede schets, plattegrond of 3D-tekening komt je al een heel eind. Hierin kunt je jouw interieur plaatsen en verschuiven zodat de nieuwe situatie volledig is wat je wenst. Tijdens het maken van deze voorbereiding mag de elektra niet worden overgeslagen. Bijvoorbeeld als je jouw televisie op een nieuwe plaats zet, moet deze een stopcontact kunnen bereiken. Geef daarom ook de verschillende elektriciteitspunten aan op de plattegrond. Op deze manier heeft je direct inzicht of en waar het nodig is om je leidingen aan te passen. Doordat je van tevoren goed inzichtelijk heeft gemaakt waar de elektronica in de nieuwe situatie gaat bevinden. Hierdoor loop je niet tegen onverwachte, vervelende verrassingen op tijdens of na de werkzaamheden.

Voordat je werkzaamheden gaat uitvoeren aan de elektra, zorg ervoor dat de stroom volledig is uitgeschakeld. Wij willen graag dat iedereen veilig zijn werk kan uitvoeren. Staat er nog stroom op jouw leidingen, dan is de kans erg groot dat je een stroomschok krijgt. Zet daarom altijd de stroom uit voordat je werk aan de elektra uitvoert. Wat nog wel eens wil voorkomen, is dat mensen denken dat ze de stroom hebben uitgeschakeld. Om hier dit zeker te weten voelen ze met hun blote handen aan de leidingen. Dit levert veel onnodige pijn. Om er toch zeker van te zijn dat de stroom uit is geschakeld gebruik dan een spanningsmeter. Deze meter geeft aan of en hoeveel spanning er op de kabel bevindt. Hierdoor ben je verzekert dat de stroom volledig is uitgeschakeld en je geen stroomschok krijgt.

Tip 2: Kijk je huidige elektra na

Tijdens de verbouwing van je huis is er natuurlijk de mogelijkheid dat je in jouw woning het een en ander gaat slopen. Terwijl je de muren renoveert is het slim om alle kabels en leidingen van jouw elektra na te zien. Hierdoor ben je er zeker van dat je niet onverwachts in het donker komt te zitten. Weet je tijdens de inspectie niet waar je naar moet zoeken? Dan kan je altijd een professional inschakelen. Hij weet precies waar een goede elektrakabel aan moet voldoen en wat eventuele problemen kunnen gaan opleveren.

Bij het inspecteren van de elektra in je muren kijk je vooral naar eventuele mankementen aan de kabels. Dat er geen problemen zijn gevonden bij de leidingen, wil niet direct zeggen dat alle elektra goed in orde is. Naast kabels, stopcontacten en schakelaars in en rond de muren bestaat elektra onder andere ook uit de meterkast. Zeker wanneer de elektra in de meterkast is verouderd, ontstaat er een kans dat in de toekomst de problemen hier starten. Zo kan een verouderde meterkast kortsluiting veroorzaken omdat de kabels elkaar aanraken. Door dit op tijd aan te pakken verklein je de kans op eventuele trammelant.

Tip 3: Zorg voor toekomstbestendige elektra

In de huidige nieuwbouwwoningen worden geen groepenkasten meer aangelegd die zijn voorzien van stoppen. In plaats van die stoppen worden er automaten aangebracht. Deze zijn een stuk veiliger wat betreft elektronische problemen. Ook is een ander bijkomend voordeel dat je een stuk minder werk heeft als er kortsluiting plaatsvindt. Woon je daarom in een ouder huis? Dan is het slim om na te gaan of je groepenkast nog toekomstbestendig is. Als je toch aan het verbouwen bent, is het verstandig om de elektrische installatie in je meterkast ook direct te renoveren.

Tip 4: Zorg dat alles op de juiste manier is aangesloten

Om de elektra in je woning te renoveren heb je genoeg kennis van zaken nodig. Twijfel je of je genoeg van elektronica weet? Stel je zichzelf dan de vraag of het verstandig is om alles zelf uit te gaan voeren. Indien je ervoor kiest om alles zelf te renoveren, test daarna direct of alles helemaal goed is aangesloten en daadwerkelijk werkt. Denk niet dat alles werkt wanneer je het hebt aangesloten. Het is per slot van rekening spijtig wanneer je alle elektra hebt aangesloten en weggewerkt en je naderhand erachter komt dat het niet (goed) werkt. Dat betekent dat de muren opnieuw opengemaakt moeten worden en je wellicht werk voor niets heeft gedaan.

Tip 5: Weet waar je aan begint

Wanneer je weinig ervaring hebt met het elektra renovatie is het een zeer moeilijke aangelegenheid. Al helemaal als je nog nooit met elektra hebt gewerkt. Naast dat het niet gemakkelijk is, kan het ook nog gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. Daarom is het in de meeste gevallen niet handig om zelfstandig de werkzaamheden uit te voeren. Huur daarom een goede professional in die alles tot in de puntjes goed uitvoert. Hij werkt dagelijks met elektra en weet daardoor als geen ander hoe hij de elektra in je woning moet renoveren of vervangen.

Kijk op onze website wat wij voor je kunnen betekenen: biemond-elektro.nl

Werken bij PronkGroep

Hoe pak jij het aan?

PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws