Gecertificeerde vakmannen

24 uur per dag bereikbaar

Altijd in de buurt

Airco kopen; waar moet je op letten?

Aandachtspunten aanschaf airco: Onderstaande tips helpen bij het kiezen van een airconditioner die perfect bij jouw ruimte past. Nog makkelijker is het invullen van onze aircokiezer. Na het beantwoorden van 5 vragen weet je direct hoeveel je airco ongeveer zal kosten en hoeveel vermogen je nodig hebt. Vul de AircoKiezer in.

Aandachtspunten bij aanschaf van een airco

1. Functies van een airconditioner

Let goed op de eisen die je stelt aan een airconditioning systeem. Je bent dan verzekerd van een airconditioning systeem waar je tevreden mee bent. Een airconditioning systeem kan namelijk koelen, verwarmen, ontvochtigen, ventileren en zuiveren. Maar niet elk airconditioning systeem kan evengoed verwarmen en zuiveren.

Zuiveren

In de lucht hangen allerlei deeltjes die schadelijk voor jouw gezond zijn, vooral als je daar allergisch voor bent. Het airconditioning systeem heeft vaak een luchtzuiveringsfunctie. Wil je zeker zijn dat je kamer helemaal gezond is, let er dan op dat het systeem hiervoor speciale filters bevat.

Verwarmen

Een airconditioning systeem kan een ruimte ook verwarmen. Dit is bijvoorbeeld handig bij een aanbouw waar nog geen aanpassing voor de cv-ketel staat. Gebruik van het airconditioningsysteem voor verwarming is in de meeste gevallen goedkoper en sneller dan gebruik van de centrale verwarming. Het verwarmen kan alleen als de airconditioning uitgerust is met een warmtepomp. Alle modellen die je bij Aircoplan kunt kopen zijn uitgerust met een warmtepomp. Je bent bij ons dus altijd verzekerd van een systeem dat ook kan verwarmen.

2. Verschillende soorten airco’s

Warmtepomp systemen

Met een warmtepomp kan je zowel koelen als verwarmen. Dit systeem is uiterst energie-efficiënt doordat het energie uit de buitenlucht onttrekt. Een warmtepomp zorgt voor een stijging in de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) en een hoger energielabel van jouw huis als er geen andere verwarming in de ruimte aanwezig is.

Multi-split systemen

Als je meerdere kamers wil verwarmen en/of koelen biedt een multi-split uitkomst. Dit systeem heeft één buiten-unit maar meerdere binnen-units. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in meerdere kamers kan verschillen. Zo kan de woonkamer bijvoorbeeld verwarmt worden tot 22 graden, terwijl de slaapkamer tot 18 graden verwarmt wordt.

Inverter technologie

Deze technologie zorgt ervoor dat zodra de gewenste temperatuur behaald is, het systeem minder energie gaat verbruiken. Een aan/uit systeem blijft evenveel energie verbruiken als de gewenste temperatuur behaald is. Hier wordt dus op bespaard met de inverter technologie. Al onze systemen zijn voorzien van de inverter technologie.

Positie

Als laatste kan he nog kiezen of je een wandmodel, vloermodel of plafondmodel wilt. Wij bieden alleen wand- en vloermodellen aan. Dit omdat plafondmodellen meer opvallen en duurder zijn bij aanschaf en in gebruik. Plafondmodellen komen vooral voor in bedrijven of winkels.

3. Koelvermogen van een airconditioner

Aan de hand van de ruimte die je wil verwarmen/koelen moet je het vermogen van een airconditioning systeem bepalen. Hiervoor houden wij de volgende vuistregel aan: per m3 heb je gemiddeld 44 watt koelvermogen nodig. Let hierbij wel op dat dit heel erg kan verschillen per ruimte, omdat veel verschillende variabelen bepalen hoeveel vermogen er nodig is. Als je zeker wilt zijn welk apparaat het beste bij jouw ruimte past, dan gebruik je de eerdergenoemde offertetool.

4. Verbruik en energielabel van de airco

Op het energielabel staat hoeveel energie het systeem per jaar gemiddeld verbruikt, hoeveel geluid hij maakt en hoe energiezuinig hij is.

– Voor het jaarlijkse energieverbruik wordt een indicatie gemaakt, aan de hand van 500 uur per jaar in koelstand op vol vermogen.

– De energiezuinigheid/efficiëntie wordt aangeduid met de term EER (energy efficiency ratio). Des te hoger de EER des te gunstiger dit is voor jouw portemonnee.

– Voor energiezuinigheid/-efficiëntie van het koelen wordt de afkorting SEER gebruikt en voor het verwarmen de afkorting SCOOP.

Hoeveel geluid het systeem maakt, wordt aangeduid in dB(A). Dit varieert van 54 tot 65 dB(A), wat vergelijkbaar is met het geluid van een gemiddelde koelkast tot aan het geluid van een vaatwasser.

Let er bij de aanschaf op dat er vier soorten kosten zijn: de aanschafprijs, de installatiekosten, de energiekosten en reparatiekosten. Al onze airconditioning systemen zijn inclusief de installatiekosten. Daarnaast bieden wij alleen A-merken aan en heb je hierdoor minder energiekosten en minder reparatiekosten. Een systeem met een lage aanschafprijs kan hierdoor op de lange termijn meer kosten dan een systeem met een hogere aanschafprijs.

Vind met de AircoKiezer direct het airconditioningsysteem dat het best bij jouw past.

Vind direct de juiste airco!

Na het beantwoorden van 5 korte vragen weet je direct hoeveel de airco ongeveer zal kosten en hoeveel vermogen deze moet hebben om je ruimte tot een comfortabele graad te koelen of te verwarmen. Vul de AircoKiezer in.

Werken bij PronkGroep

Hoe pak jij het aan?

PronkGroep daagt toptalent graag uit. Bij ons heb je de vrijheid om jezelf elke dag beter te maken, verder te leren en je kwaliteiten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws